University of Toronto

King’s College Circle Precinct | Toronto, Ontario

Located in downtown Toronto, the historic campus of the University of Toronto was originally organized around three primary greens. The symbolic entry to the campus, King’s College Road, was redesigned as a significant landmark that spatially connects a main commercial street with the ceremonial green in the heart of the University’s historic precinct. The roadway, sidewalks, and building lawns were redesigned as prime pedestrian spaces on campus. Parking was relocated, excess paving removed, and building greens increased, enriching the overall character of the street. Pedestrian corridors adjacent to King’s College Road, once desolate side yards and leftover parking areas, were redesigned as beautiful and logical passageways to buildings and other landscapes. The new road, pedestrian walks, and entry plazas unify diverse architectural styles and provide a consistent landscape design vocabulary for future campus projects.